Galaţiul, la mişto (II)

duminică, 29 iunie 2014
Astăzi, de Ziua Dunării, în mai toate oraşele din sudul ţării se desfăşoară o campanie de curăţare a malurilor fluviului. Let’s Do It, Danube! Idee care mi s-a părut grozavă de la bun început şi la care m-am înscris în urmă cu câteva săptămâni. Într-un final am primit vineri e-mailul cu detaliile pe care le tot aşteptam. Sau nu. Cum că vom merge să curăţăm faleza din Galaţi... Am verificat pe site dacă e vorba despre aceeaşi campanie la care mă oferisem voluntar şi l-am sunat pe omul de contact pentru lămuriri. Mi-a repetat scurt ceea ce scria în mesaj: că ne vom întâlni la Căpitănie şi vom curăţa Faleza. Iar după câteva întrebări şi schimburi de replici m-a invitat frumos să nu vin...
Repet două dintre întrebările adresate tipului: Aveţi idee cât de mudare sunt malurile Dunării dincolo de faleză şi în împrejurimile Galaţiului!? Cum se poate să risipiţi energia şi timpul voluntarilor, saci menajeri şi mănuşi pentru a „curăţa” o zonă destul de curată, de care se ocupă deja o firmă de salubritate?


Ştiu, cunosc deja de pe blogul Georgianei punctul de vedere vizavi de cât este (sau pare) de murdar locul de promenadă preferat al gălăţenilor. Însă, în mintea mea, campania de curăţare a malurilor Dunării are a face cu strângerea gunoaielor de pe plaje, care ar putea ajunge în ape.
Let’s Do It, Romania! - vrei să vezi malurile Dunării care plâng sub gunoaie? Trimite-ţi voluntarii să strângă gunoaiele în zona de după Trecerea Bac, până la plajă. Sau pe malul celălalt al Dunării, unde îşi leapădă gălăţenii mizeriile de ani buni. Ori în pădurile dinspre Brăila, unde nu există zone amenajate pentru gunoi şi toate deşeurile sunt aruncate direct în apă sau în pădure. Şi lista rămâne deschisă pentru fiecare segment de mal de Dunăre pentru care salubritatea rămâne un vis frumos, pe termen nelimitat.
Nu, nu îmi pare rău că nu sunt pe Faleză, acum, adunând mizeria unor gălăţeni mai mult decât nesimţiţi. Îmi pare sincer rău că nu sunt pe un mal de Dunăre neamenajat care merită să fie curat zi de zi, nu numai de ziua lui. Îmi pare rău că la noi, la Galaţi, campania asta este bifată pe lista activităţilor de divertisment din weekendul ăsta. Îmi pare rău că voluntariatul, campaniile ecologice şi curăţenia se practică în stilul cu care am fost obişnuiţi, la mişto...

4 comentarii:

  1. Au ales să meargă doar pe faleză, pentru că era mai simplu. Am avut ocazia să fiu de 2 ori în echipa de organizare și apar tot felul de rahaturi: primăria nu te lasă să ajungi unde vrei și așa mai departe.

    Nu știu dacă a fost ceva de genul și acum sau a fost doar comoditate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Okei, să zicem că au fost probleme organizatorice. Nu era mai ok să împartă fluturaşi, să facă o campanie de promovare şi atât? Trebuiau să simuleze o acţiune de ecologizare?
      Chiar nu cred că Primăria nu permite strângerea gunoaielor în zonele precizate de mine mai sus. Cred, mai degrabă, că la Galaţi nu există implicare. Iar curăţenia făcută în glumă, aici, nu face decât să aducă un prejudiciu de imagine pentru Let's Do It, Romania

      Ștergere
  2. Cristina: Ana, cred ca letsdoiitromania are nevoie de oameni ca tine, asa ca eu te sustin sa intri in echipa de coordonatori locali. ti-ar surade?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, mulţumesc! M-am gândit deja la asta şi am de gând să mă implic mai serios la viitoarele campanii. Ştii că nu-mi place cu jămătăţi de măsură. Ori facem ceva serios, ori nu mai facem deloc :)

      Ștergere