Iubesc iarna... very muci

duminică, 26 ianuarie 2014
Ştii ce e cel mai nasol când ieşi la plimbare pe timp de viscol? Nu că ţi se afundă picioarele până la genunchi în nămeţi, nici că-ţi îngheaţă pleoapele înlăcrimate, nici că respiraţia funcţionează doar prin fular. Nu e chiar atât de cumplit nici că îţi amorţesc de frig degetele în mănuşi, nici că trotuarele s-au pierdut sub deşerturi de zăpadă, nici că mergi mai mult cu spatele ca să poţi înfrunta viscolul. Nu e sfârşitul lumii nici când aluneci pe ipotetice trepte îmbrăcate în alb, nici când îţi scapi capacul obiectivului în zăpadă, nici când îţi găseşti sticla cu apă îngheţată. Nu poate fi decât haz de necaz să ţi se termine bateria când ţi-e lumea mai dragă, să te claxoneze o maşină că mergi pe mijlocul drumului sau să îţi îngheţe sticla cu apă (ştiu, cine bea apă iarna!?). Nu, nu e naşpa să aştepţi în staţie zece minute, nu e aiurea să escaladezi munţi de zăpadă la traversare, nu e capăt de lume că-ţi intră neaua în ghete. Şi nu e decât haios să cazi şi să nu-ţi pese, că oricum pici pe moale!
Mă, da’ ştii ce e cel mai nasol pe timp de viscol? Mucii, mă! Ăia care se scurg, în cel mai fericit caz, la câte zece minute. Ăia care nu te lasă să respiri când şi aşa respirai aproape imposibil. Mucii ăia pe care i-ai lăsa indiferent să ţi se scurgă în voie, da’ n-ai oglinda la tine să vezi cum îţi şade cu ţurţuri la nas. Şi scoţi o mănuşă - dacă eşti îndemânatic, sau pe ambele - dacă ai debit prea mare, pregăteşti o batistă de hârtie şi îţi lepezi secreţiile nazale. Pui mănuşa(ile) la loc şi cauţi cu privirea un coş de gunoi. La trei nămeţi depărtare, nord-vest. Bagi batista în buzunar şi îţi vezi de drum. Idem, idem, idem... indiferent de câte mâini ocupate ai avea, de cât de gros e omătul, de cât de tare bate vântul. Mă, dacă n-ar fi fost mucii, străzile ar fi fost astăzi pline de oameni, nu!?

9 comentarii:

  1. cand esti invatat sa te dai pe bicicleta, esti nevoit sa ii dai din mers afara..nu-ti mai trebuie batista...asa ca, invata s amergi pe bicicleta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. beaaah! :))) ştiu să merg pe bicicletă, să-mi menţin echilibrul cu o mână şi să-mi suflu nasul, în batistă, cu cealaltă. merge şi aşa, nu?

      Ștergere
  2. treaba asta cu zapada care pica frumos si feeric, derdelus si fular inghetat e simpatica undeva in decembrie. pe perioada cat mai limitata.gen 24-31.
    in afara perioadei e schizofrenie paranoida cu retard sever.
    plus ca, la un moment dat se si dezgheata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io mă prefer aşa, paranoică şi retardată, decât ofticată că ninge în miez de Gerar. Plus că purtând de ani buni ghete (în adevăratul sens al cuvântului) mă doare fix în p...ix de fleoşcăiala de după.

      Ștergere
    2. vorbim impreuna si ne intelegem separat.
      eu de iarna ziceam ca e cu probleme, nu de tine.
      ca nu-s Freud sa bag diagnostice.
      ca parca e mai frumoasa in decembrie cu zapada si alea alea.
      lasa grenada jos!

      Ștergere
    3. Scuze, n-am băgat de seamă personificarea. pms-ul îşi face de cap zilele astea :))))

      Ștergere
  3. eu beau apă iarna! :D dacă uit sticla acasă, mă opresc la primul magazin să-mi iau :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfiu, deja mă simt mai bine! Vorba cuiva: nu sunt singură pe lume :)

      Ștergere