Dirty Galaţi

marți, 15 mai 2012

Nu-mi place să mă plâng! Mai degrabă mi-aş lega o piatră de gât şi m-aş arunca în Dunăre. Cu grijă, printre gunoaie. Focalizând vase-terase, ancorate la mal, care dau senzaţia că la marginea oraşului ăsta ceva chiar pluteşte pe fluviu. Oricum, departe de orice s-ar putea numi turism.
În uichend am avut musafiri bucureşteni. Am mai avut şi timişoreni mai demult. Şi suceveni. Vor veni şi buzoienii cât de curând! Accentul nu contează, ci ideea că nu am ştiut unde să-i conduc pe aceşti oameni cât să-şi facă o iluzie că trăim într-o urbe cu minim de civilizaţie.
Nu ştiu să le explic de ce la noi nu există străzi paralele şi perpendiculare, care să ne testeze geometria exersată ani buni la şcoală. Nu ştiu cum să le spun nici că nu avem vreun plutitor - în afară de bac - cu care să-şi satisfacă pofta de navigat pe Dunăre. Nu mă pricep să le mărturisesc că ai noştri au închis pentru doi ani cel mai mare parc din oraş şi că se luptă de luni bune cu o groapă, pe faleză. Ridic din umeri în faţa unui muzeu pe care nu ai voie să îl fotografiezi, întorc privirea când zăresc o haită de câini traversând strada şi tac mâlc înaintea pozelor ilustrând inşi zâmbăreţi care promit să schimbe oraşul. Căci el, oraşul, e naşpa de când îl ştiu!
E drept că nu am crezut vreo secundă din viaţa mea că Galaţiul se va detaşa de imaginea sumbră a combinatului, că va înceta într-o zi să-i semene. Că vom avea într-un final acea Sală a Sportului funcţională, acea Terasă de Vară primitoare, acea Domnească cu care să ne mândrim, acel Mall în care să numărăm piţipoance. Şi lista poate continua!

9 comentarii:

  1. Lasa ca nici Vatra Dornei nu sta mai bine. Nu avem Dunarea, dar avem cladiri ca cea ilustrata in articol :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap..sentimentul cu ''nu prea am ce sa va arat'',il incerc si eu cand mai vine lume in vreo vizita....nu-i greu sa-ti dai seama ca Galatiul nu mai e cine stie ce

    RăspundețiȘtergere
  3. Ciprian, ce e drept... nici Vatra Dornei nu arată cu mult mai bine!

    Joe, e trist...

    RăspundețiȘtergere
  4. Totuși, ca aspect optimist, ai prins clădirea din față (da' să-i vezi spatele..) și poza e recentă, după ce au asfaltat și pus borduri :D

    ce ziceai de geometria străzilor??

    RăspundețiȘtergere
  5. Am văzut că lucrau la asfalt. Dar nu la denivelări sau la gropi mă refeream. Ci la formele propriu-zise. Dacă intri prin vreun cartier cu maşina eşti mort!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta avem (aveti), cu asta defilam (defilati). Bun, rau, e Galatiul nostru!
    Stiu, stiu.... (ii) caut scuze. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e vorba de scuze. Nici de Galaţiul în sine. Pur şi simplu mă enervează la culme să aud că închid un parc pentru doi ani. De parcă vor să dezrădăcineze pomii şi să-i mute dintr-o parte în alta. Şi mă ofitic pentru că nu apare de nicăieri o rază de speranţă

    RăspundețiȘtergere
  8. Of, si pe mine ma supara uneori indiferenta mergand pana la dispret a autoritatilor vizavi de cetateanul de rand, care se reflecta si in cele evocate de tine mai sus. In Constanta, unde m-am nascut, mare noroc cu marea, ca altfel... singurul parc decent e deschis totusi, dar injumatatit de un mall si alte constructii. Sunt in schimb o multime de cluburi ale pensionarilor, insa mai am vreo 30 de ani de asteptat ca sa ma distrez pe acolo. In Bucuresti e ceva mai bine, da' nu pe cat imi doresc eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Iulia, din păcate aşa arată cam întreaga ţară. Sper să apucăm vreo schimbare. În bine :)

    RăspundețiȘtergere