Flashback

duminică, 22 aprilie 2012

Tata îşi făcea camera obscură în baie, în bucătărie sau chiar în vreun dormitor. Developa filme, le trecea prin substanţe răsturnate din sticle misterioase, foşnea hârtii şi atârna fotografii ude peste tot. Eram prea mică ca să înţeleg procesul, dar ştiu că m-a fascinat mereu. Şi că l-a explicat de atâtea ori încât, dacă l-ar fi pus pe versuri - ca o poezie de la grădiniţă - mi l-aş fi amintit şi azi undeva între Gândăcelul şi Căţeluşul şchiop.
Mai târziu a apărut Zenit-ul şi viaţa mea a căpătat alt sens. Abia aşteptam vacanţele la munte ca să îmi pot atârna de gât noul aparatul foto şi să ascult poveşti despre timpi de expunere şi diafragme. Habar nu aveam ce îmi tot spune acolo, dar aveam să rămân pe veci îndrăgostită de clic-ul ăla mecanic, hotărât.
La paişpe ani am dat toţi banii primiţi cadou pe un aparat bengos, micuţ şi cochet, cu blitz încorporat. Şi mi-am cheltuit apoi toţi banii de buzunar pe filme şi poze. Am umplut albume întregi şi am făcut pe fotograful până mi-am dat seama că eu nu prea apar nicăieri şi că nu mai înghit zâmbetele forţate.
Apoi s-a făcut întuneric, ani buni, până când un sentiment oarecum răzbunător m-a împins spre uşa unui magazin cu rate. Mi l-am luat pe Fuji FinePix înnebunită după zoom-ul lui şi convinsă că treburile alea mici, de buzunar, nu-s de mine. Recunosc, l-am buşit de un gard în mai puţin de o lună, şi l-am folosit apoi încă patru ani învăţându-i toate chichiţele şi erorile. L-am cărat zi de zi în geantă, l-am urcat pe munte, l-am dus la malul mării, l-am plimbat cu caiacul, am pândit răsărituri, am alergat după apusuri şi l-am adorat ori de câte ori a ştiut să focalizeze aşa cum mi-aş fi dorit.
Acum o săptămână am primit cadou, surpriză, un Nikon frumos şi deştept cum nici nu îndrăzneam să visez. M-au încercat, pe rând, bucuria şi teama. Că am în fine cu ce dar că poate... nu am cu ce. Că am o sculă mişto dar că nu voi şti să o folosesc. În fine, îmi rezerv deocamdată bucuria. Aia enormă. Că visul meu se bifează: împlinit! 

7 comentarii:

  1. Ooo, aveți deci vechime în domeniu, și, cum s-ar zice, calci pe urmele tatălui. Foarte frumos.

    Felicitări pentru noul aparat foto, și pentru că nu ai spus nimic în afară de firmă, aștept poze pe flickr ca să aflu și restul (asta dacă nu ștergi EXIF-ul)

    Spor la fotografiat. Așa cum scriam acum câteva minute într-un articol, e o vreme splendidă pentru a sta toată ziua cu aparatul la ochi. Poate ieșim cândva la o plimbare foto. Mie mi-ar face deosebită plăcere!(să mai învăț ceva)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și trebuie să faci o nouă categorie: DSLR sau NIKON.. sau poate În loc de FinePIX

    Glumesc, desigur... poate fi doar FinePics (sunt pus pe glume azi)

    RăspundețiȘtergere
  3. off-topic de data asta. Îți mulțumesc pentru că m-ai adăugat în blogroll (nu am făcut-o atunci, demult) dar ai putea, te rog, să modifici titlul, că nu mai e de vreo doi ani Thoughts Mulțumesc mult

    on-topic: poate că glumeam anterior, dar eram serios la faza cu ”plimbare foto” în caz că nu ai citit despre asta la mine pe blog :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Radu, nu am dat detalii ca să evit următoarele întrebări legate de obiectiv, la care nu ştiu să răspund. Nu cred că aş avea ce să te învăţ decât, poate, cum să pici fără să loveşti aparatul :D
    Cât despre plimbarea foto... mi-ai dat temă de casă. Am uneori idei de poze şi nu prea găsesc persoane care să-mi ţină de urât.
    Am schimbat titlul. Credeam că e o chestie automată. Sorry :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un Fujifilm a devenit obsesia mea de vreo două zile. Ce-i drept, cel mai ieftin (şi sper să-l iau în vreo trei luni, cu banii jos... ca să nu fac rate), dar ce contează este că ORICUM E MAI BUN decât mobilul meu pentru a face poze. Se pare că SUNT PE DRUMUL CEL BUN, dacă am dat tocmai de acest subiect când am vrut să mai citesc ceva scris de tine... :-*

    RăspundețiȘtergere
  7. Mona :D m-aş bucura nespus să ai un aparat foto fără rate pe cap. E altceva! Dacă ar mai fi fost cât de cât bun ţi l-aş fi dat pe-al meu cu mare drag, dar bietul de el este doar un exemplu despre cum să nu te comporţi cu un aparat foto :P Să ne ţii la curent cu ştirile! Şi cu desenele :*

    RăspundețiȘtergere